Ana içeriğe atla

Bilime Göre Ölüm Ötesi Mümkün mü?


  Ölüm ötesi düşünceleri bunca zaman bilim dışında her şeyin konusu oldu. 

 Din, kült, Dogmatik felsefi akımlar, mitoloji, sahte bilim, alternatif bilim...... 

 Peki gerçeklerden başka hiçbir şeyi vadetmeyen Bilimin bu konuda sözü yok mu?

 Elbette var. Dogmatizmin tam zıttı olan bilim felsefesi ve metodolojisinin, insanın merak ettiği her konu ilgi alanına girer, girmiştir de..

 

 Bilincin oluşumu, doğası hakkında daha önce bolca konuşmuştuk.

 Genel ölüm ötesi tartışmalar hep 'bilinç bağımsız bir töz mü? yoksa evrenin açıklanabilir karmaşık bir efektinden ibaret mi? ' sorusu ekseninde dönüyordu. Çünkü töz dersek iki ihtimal vardı bunun olabilmesi için; 

 - ya fiziksel evrenin bir parçası değil, evren üstü zaman üstü bir öz ve evrenle iletişim içinde

 - ya da evrenin henüz çözemediğimiz mekanizmalarının sonucu olarak fiziksel simetrinin olağan dışı kırılımı ile uzay-zamanın ötesinde yeni bir hiper evren nesnesi oluşmakta, tıpkı evrenin ilk oluşumu gibi


 İlki dinlerin çok sevdiği bir hipotez, ikincisi ise teorik felsefe dünyasının.

 Ancak analitik felsefe ekseninde düşünürsek, yani güncel bilimsel literatüre göre bilinç evrenden ayrı bir töz değil, diğer her şey gibi evrenin bir parçası.

 Dolayısıyla ölüm ötesi yoktur...

...

 Yok mudur gerçekten? Dokusunun ve  bütünsel yapısının hiç te determinist olmadığını anladığımız evrende bu kavram tabiki kabul edilebilir.

Bilincin bir töz olmaması, evrenin tamamını da bir töz olarak kabul etmezsek tutarlı bir görüş olur. Zira evren sonlu ama sınırsız, zaman ise göreceli bir kavram, evrenin içinde yüzdüğü hiper uzay ise matematikçilerimizin kağıda dökmeyi sevdiği zevkli bir oyun alanı... 

 Üstelik temelinde belirsizlik ilkesi yatan kuantum dolanıklığın ispatlanarak 2022 nobeline konu olmasının bir anlamı var. O da şu; evrenimiz determinist değil! Olasılıkçı bir varoluşun parçalarıyız hepimiz.

 Bu yüzden ölüm ötesi konusu sadece bilinci değil, evrenin kendisini de ilgilendirir. Evrendeki her karmaşık sistemin, her enformatif yapının ötesi, bunların ölümlerinin ötesi de bu konunun bir parçası. 

 Döngüsel zaman-blok evren;

 Zamanın bigbang ten Büyük donmaya akan, geri vitesi olmayan bir yol olmadığını anladık. Tüm geçmişler ve geleceklerin eşzamanlı, fiziksel gerçeklikleriyle aynı anda evrenin bir parçası olduğunu, ancak olayların üst üste binmesine engel olan (pauli dışarlama ilkesinin analoğu) bir ilke olduğunu da.

Evrenin bir yerlerinde hala bigbang yaşanmakta, başka bir yerlerinde evrenin sonu çoktan geldi tüm yıldızlar yok oldu. Ancak bu ilke gereği bulunduğumuz bölüme ve kendi referansımıza göre 13.8 milyarıncı yıldayız. Yerellik ilkesini delebilsek, yani ışınlanabilsek veya uzay-zaman dokusu üzerinde zıplayabilsek, ne bileyim solucan delikleri kullansak evrenin başına veya sonuna saniyeler içinde varmamız işten bile değil. 

 Şu an bu gezegende anı saniye olarak sıralı yaşıyoruz. Nano saniyelerle ölçülebilecek eşlenik bir zaman aralığımız var. yani geçmiş ve geleceği nano saniye farkla aynı anda yaşayabildiğimiz. Ancak görmezden geliyoruz çünkü çok çok küçük. algılayamayacağımız kadar. 

 Uzaydaki uydularımızda zaman bize göre bir kaç nano saniye hızlı akıyor, uydulara göre de gezegenimizde zaman biraz daha yavaş akıyor. İletişimde sorun yaşamadığımız için de sorun etmiyoruz. Bunu bilmeseydik dünyada gps gibi lokasyon sistemleri de kurmamız mümkün olmazdı. Ekranda kilometrelerce kaymalar olurdu.

Yani bizim Ânımız bile tek bir an değil, bikaç nano saniyelik bir bant aralığı aslında.

 Bedenimiz ise günlük aktivitelerimizdeki hareket hızına göre hesaplarsak bireysel gerçekliğimiz bikaç piko saniyelik bir bant aralığı olurdu. yine bir an olmazdı. 

Kuantum boyutlarına indikçe bu bandı daralta daralta en son planck aralığına kadar çekebiliyoruz kağıt üstünde.

 Galaksimiz canlı olsa onun algıladığı an peki ne kadar olurdu?140 bin yıl falan belki. Gözlemlenebilir evren küremizinki 13.8 milyar yıl. Tüm evren ise bu tüm zaman çizgilerini defalarca tekrar tekrar aynı anda deneyimlerdi. Bitmek bilmeyen geçmiş-gelecek döngüleri halinde... 

 Ölümün ötesine sadece bilinç ile değil, toptan tüm evren ile beraber çoktan geçtik bile! Yalnız aynı filmi sürekli izlemek gibi sıkıcı bir şey bu... döngüsel zamanın ölümsüzlüğü. 

 Öldükten sonra belki aynı hayatı sonsuza kadar tekrar tekrar yaşıyoruz ve hiç haberimiz olmuyor. 

O zaman Nietzche reisin tavsiyesine uyup olumlayalım herşeyi :) 

 Çünkü bu Bengi dönüşü andırıyor.


kozmik düzlemden (membrandan) yansıyan holografik evren olasılıkları 


 Peki aynı filmi sonsuza dek sondan başa baştan sona sara sara elde ettiğimiz bu bilinçsiz ölümsüzlüğü geçersek, film bittikten sonra ne oluyor? sonrası var mı? 

 Elbette o konuda da görüşler var. 


 Holografik görüşe göre;

 Evrenin holografik düzlemi zamansız ve uzaysız bir kayıt, kütle çekimin bundan türettiği bir hologramda yaşıyoruz. Ölünce Gözlemlenebilir evrenin dışındaki bölgelerde, farklı zaman döngülerinde tekrar doğuyoruz. Yani Asıl evrenimizin sınırı olmayan parçacıkları olan paralel evrenciklerin arasında sürekli reenkarne olarak farklı farklı hayatlar yaşıyoruz. 

Süreğen nedensellik bağının tamamen koptuğu (karadeliklerdeki gibi)  gelecek ufkunun ötesinde, yani 65 milyar ışık yılından daha öteki diyarlarda uzay-zaman bağlantısı bir nevi yok oluyor. Evrenin geçmişinden sonsuz geleceğine kadar buradan ötesi bizim için tamamen kapalı kutu. Yırtılıp yok olsa bizi etkilemez. Fizik kuralları bambaşka olsa, ışık hızı daha yüksek olsa bile. (eğer öyle olsaydı biz bunu algılardık, gelecek ufkumuz 65 milyar, kozmik ufkumuz 46 milyar ışık yılı olmaz, daha fazla olurdu zaten 100 milyar yıl olurdu, 150 olurdu...) E bu dümdüz paralel evren tanımı. Birbirini asla etkilemeyen, hiçbir nedensellik bağı olmayan farklı görece zaman döngüleri..

 Holografik hipoteze göre;

 Kozmik holografik düzlem, her seferinde biraz farklı olacak şekilde tüm olasılıklarını ayrı bir evren olarak yansıtıyor. 

 Tabi burada olasılıklar sonsuz değil. Sonsuz olsaydı bigbang in bir anlamı kalmazdı. Hiper uzayın kendisinden söz ederdik. Oysa ki bigbang in varlığından eminiz.

 Belki bu farklı holografik yansımalardan birisi cennet gibi bir yer, belki bir diğerinde ölümsüzüzdür kim bilir...

 Sonuçta soğuk ve sıcak büyük patlamalar arasında henüz fizik kanunları oluşmamıştı. 

 Big bang e konu olan bu hologramın başlangıcı değil, holografik kozmik düzlemin oluşup genişlemesi. İçinde bulunduğumuz holografik yansıma olasılığından tek bir senaryo gözlemleyebiliyoruz. 13.8 milyar yıl önce portakal büyüklüğünde bir şeyin patlayıp olayların buralara geldiğini :) 

Asıl patlayan ise Kozmik enflasyon teorisindeki Soğuk  patlama evresi ile anlatılan, zamansız-mekansız ve sonsuz hızda şişmeyle sonuçlanmış ilkin varoluş. Tabi zamansız mekansız olarak tanımladığımız için teorik olarak ezeli ve ebedi oluyor.

 

 Kuantum ölümsüzlüğü ile ilgili başka ölüm ötesi görüşler de var ancak o da başka bir yazının konusu olsun. 

 Görüşmek üzere..

 * ölümün fiziksel doğası

varlık bilgidir

blok evren görüşü

gerçeklik bir yanılsamadır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tanrı bilinmezliği - üstün tür

 Size önceki yazımda beyinin mutlak gerçekliği deneyimlemeye hiç uygun bir yapı olmadığını, bütün algılarımızın içerde tekrar simüle edilerek deneyimlendiğini ve bu yeniden simüle ediliş şeklinin oldukça öznel olduğunu, bilinçaltından, bilinç düzeyinden ve duygu, inanç durumundan kolayca etkilenip 'kendine göre, işine göre' bir deneyim yaşattığını anlatmıştım.  *    Sonuçta nesnel gerçekliğe ulaşmada kullandığımız yegane aracımız sonuna kadar öznel çalışıyor.  Burada birçok günümüz new-age akımlarının, popüler felsefi akımların etkisiyle sizlere aslında bir matrixte yaşadığımızı iddia etmeyeceğim. Tam aksine dışarda bir gerçeklik var ve bizler de tamamen gerçeğiz. Bu konudan bahsedeceğim size.  Bizim bütün algılarımızla tamamen beynimizin içinde sanal bir simülasyonun içinde yaşamamız, bizim kusursuz yaşam sahibi bir varlık olmadığımızı gösterir sadece. bu kusurun temeli de biyolojik yaşamımızın ta kendisidir.   Fotoreseptör geliştirmiş ökaryotik ...

Holografik Evren Hipotezi

  Önceki yazılarımda hologram kavramını bilinç konusundaki yazımda işlemiştim *( burada )*. Hologram denilince aklımıza popüler kültürün dikte ettiği değil, terminolojik tanımını düşünmemiz gerektiğini anlatmıştım.   Bu yazıda biraz sondan başa doğru gideceğim. Holografik fikirlerin sonuçları, sorulması gereken sorular, bilimsel çevrelerde çıkış noktası ve kanıt sayılabilecek işaretleri üzerinde duracağız. Bir yazı dizisinin ilk paylaşımı olacak bugünkü yazı.    Giriş;   Son yüzyıl içindeki evrene bakışımızın ne kadar baş döndürücü ve biraz absürt sayılabilecek bir hızda değiştiğini görüyoruz.   Durağan bir evren modeli ve newton mekaniği ile başlayan serüvenimiz, Einstein'in görelilik teorisini inşa etmesiyle ve evrenin genişlediğinin, geçmişe gittiğimizde bir başlangıç noktasının olduğunun ispatlanmasıyla oldukça değişti. Sonsuzdan gelip sonsuza giden bir evren yerine başı - sonu olan bir hikayenin içinde olduğumuzu öğrendik. Zamanın da uzay dokusuyl...

Ölüm Fiziği

  Bu yazıda biraz ölüm ve ötesini dogmalardan uzak bir şekilde konuşmak istiyorum. Haliyle ne kadar objektif yaklaşırsam yaklaşayım, biraz spekülasyon olacak baştan belirteyim. konuyla ilgili olan eski bazı yazılar; Holografik evren ve bilinç  link1  ,  link 2 Blok evren ve zaman  link Varlığın kavramsal yapısı  burada Bilgi-varlık ikilemi  o da burada   Giriş; Önceki yazılarımda genel olarak;   Gerçekliği farklı şekillerde tanımlayabildiğimizi ve temelinde kavramsal olarak 0/0 gibi zorunlu bir belirsizliğin olduğunu anlatmaya çalıştım. Evrenimizin parankim dokusu olan fiziksel gerçeklik; nedenselliğe göre işleyen, determinist davranan, ışık hızının bilgi iletim sınırı olduğu standart modelle tanımlanabiliyor.   Ancak dokunun yüzeyindeki desenlerle ilgilenmeyi bırakıp kumaşın kendisiyle ilgilendiğimizde hiç te nedenselliğe uymadığını, ışık hızının ve determinizmin geçerli olmadığını görüyoruz.  Madde ve enerjinin ise sonsuz al...